Marsvinets sprog

Af: Gitte Bramm / april 2001

Marsvin er meget sociale dyr og de snakker ret meget, både når de er alene, sammen med andre marsvin eller med sine mennesker.

De har et ret varieret sprog, og for dem der ikke kender det, er det sikkert helt uforståeligt. Men for en marsvineejer der kender sine dyr godt, er det slet ikke så uforståeligt endda. Det at marsvinet snakker så meget, er for mange en af de største fornøjelser ved at holde dem som kæledyr. Marsvinet lærer ret hurtigt sin ejer at kende, den genkender lyde og fodtrin, derfor er det ikke ualmindeligt at blive mødt i døren af en glad og overstadig hyle koncert. Marsvin kan høre når den skal have mad - f.eks. når man knitrer med en plastpose eller åbner køleskabsdøren.

Her kan du høre nogle af marsvinets lyde - tryk på "øre ikonet".

Han lyden:

En vedvarende brummen, der udstedes af hannen, når han gør kur til hunnerne. Når han siger denne lyd går han oftest rundt i en underlig vrikkende og vuggende gangart. "Se hvor er jeg stor og lækker".

En slags advarsel:

En dyb brummen, som oftest bruges når marsvinet hører fremmede lyde. Lyden minder ret meget om han lyden, men er oftest ikke så vedvarende og langvarig.

Hygge lyd:

En kæle hygge lyd, når man kæler for sit marsvin, eller to marsvin hygger sig sammen. Betyder "jeg har det rigtig godt", - kan sammenlignes med kattens spinden. I marsvinekredse kaldes marsvin for mutter, netop pga. denne lyd "muttet".

Giv mig mad:

En langtrukken og nærmest hysterisk hvinen, som marsvin udstøder når de vil have mad eller opmærksomhed. Bruges også hvis marsvin føler at de er blevet væk fra hinanden.

Fårekyllinge eller Solsorte lyden:

En sjælden lyd - nogle har marsvin i årevis uden at de nogensinde hører denne lyd. Den er ikke beskrevet i bøger og jeg har sågar forgæves engang for mange år siden, prøvet at spørge i et TV program (Poul Thomsen). Jeg hører tit lyden, men har desværre ikke haft held med at optage den (Tak til Signe, fordi vi må låne lyden). Lyden udstedes oftest om aftenen eller natten og jeg har aldrig observeret den hos enlige marsvin. Det er en lyd der på en eller anden måde advarer de andre i flokken, for når et dyr siger lyden, sidder de andre bum stille (som saltstøtter) og lytter. Jeg har et par gange været heldig og har kunnet snige mig ind (før lyden stoppede igen) for at se hvem det er der siger lyden og det er ret forskelligt fra gang til gang. Jeg har både hørt hunner, hanner og unger der lige er taget fra moderen. Der har været mange teorier fremme omkring lyden, som minder om fugle pip eller en fårekyllings lyd, nogle siger den varsler forskellige ting som f.eks. kommende død i flokken og andre spøgelses historier. Det mener jeg ikke er tilfældet (ingen af mine dyr er døde i forbindelse med lyden). Men det er helt sikkert at de andre bliver skræmt over lyden, jeg har været ude for en hun i et bur der sad og pippede - hannen som gik i samme bur, blev så skræmt af lyden at han sprang op af buret (det var 50 cm højt) og sad stiv af skræk på gulvet.